Nieuwe energielabels voor lampen

Zijn de led-lampen die wij uitdelen wel zuinig? Deze vraag krijgen onze Klusbussers vaak. Op het energielabel van de led-lampen staat namelijk dat de lampen in klasse F of G vallen. We leggen je graag uit hoe dat zit.

Sinds 2021 is er een nieuwe indeling van energielabels voor lampen. Het nieuwe label loopt van A (donkergroen) tot en met G (rood). A is het meest zuinige energielabel, G het minst zuinige. Deze nieuwe indeling was nodig omdat bijna alle led-lampen in de oude indeling al in de hoogste klassen (A++ en A+) zaten. Hierdoor was er geen ruimte meer voor verdere verbetering. Omdat de meeste lampen tegenwoordig led-lampen zijn, zijn de nieuwe labels van led-lampen veranderd naar F of G. Met de nieuwe indeling worden fabrikanten gestimuleerd om de zuinigheid van hun verlichting verder te verbeteren. Een led-lamp met het nieuwe label F of G bespaart nog steeds tot 90% ten opzichte van een traditionele gloeilamp. 

Zuinigheid blijft hetzelfde
Ondanks de nieuwe labels zijn de led-lampen nog steeds even zuinig. Er zijn op dit moment nauwelijks led-lampen die in klasse A of B vallen. Zover zijn de fabrikanten nog niet met het verbeteren van de techniek. De lampen die bij het nieuwe label in de klassen D t/m G vallen, vielen onder het oude label in de klassen A+ en A++. Deze zijn dus nog steeds heel zuinig. 

Oud of nieuw label?
Staat er een QR-code op de verpakking van je lamp? Dan heb je met het nieuwe energielabel te maken. Als je de QR-code scant, kom je op een website van de EU met meer informatie over de lamp.

Bespaartip
Heb je nog gloeilampen of halogeenlampen in huis? Vervang ze door led-lampen. Die verbruiken 90 procent minder stroom dan een gloeilamp en 85 procent minder stroom dan een halogeenlamp.

Ook hulp nodig bij kleine energieklussen?

Maak dan een afspraak met de Klusbus. Met kleine aanpassingen kun je veel energie besparen. Het materiaal en het werk is helemaal gratis!

Maak een afspraak Wat doet de Klusbus?

Bespaar ook geld en energie!

Wil jij energiezuiniger wonen en geld besparen? Onze Bespaarcoaches helpen graag. Bijvoorbeeld met het aanvragen van offertes en subsidies voor isolatie. Deze hulp is gratis. Je zit nergens aan vast.

Maak een afspraak Wat doet een Bespaarcoach?